Zo wordt jouw eerste website een succes – 7 tips

Zoals ik altijd zeg; er is maar één reden om geen eigen website te hebben: je bent pas net begonnen met ondernemen. Een goede website is echt onmisbaar in deze tijd. Mensen moeten je online kunnen vinden. 

Omdat er veel op je af komt als je op zoek gaat naar een websitebouwer of zelf gaat bouwen, heb ik een paar belangrijke tips voor je: 

Zorg dat je website makkelijk aan te passen is 

Als je je website uitbesteed aan iemand, zorg er dan voor dat je navraagt hoe deze gebouwd wordt. De meest websitebouwers gebruiken WordPress als basis. Dit is een goede optie. Daarnaast gebruiken zij een thema en een websitebuilder. Een thema geeft de websitebouwer verschillende opties en een standaard stijl mee. Een websitebuilder is handig om de pagina’s op te bouwen. Bekende websitebuilders zijn Elementor en Divi. 

Het is belangrijk om te weten dat een websitebouwer een enigszins gebruikelijke websitebuilder gebruikt zodat jij later, als de website klaar is, de website zelf ook kunt aanpassen als je bijvoorbeeld een pagina wilt aanpassen of een blog wilt plaatsen. 

Bepaal een duidelijk doel per pagina 

In het begin zal je niet veel pagina’s hebben. Denk aan Home, over ons, diensten / producten pagina en een contact pagina. Zorg ervoor dat elke pagina een duidelijk doel heeft. Denk na over welke informatie mensen zoeken op een bepaalde pagina. Zo kan Home een overkoepelende plek zijn voor korte info. Op de contactpagina moet snel duidelijk zijn hoe mensen in contact komen met jou. Ook als je door linkt van de ene naar de andere pagina moet je ervoor zorgen dat de call to actions (teksten in je knoppen) duidelijk zijn. 

Maak de pagina indeling logisch 

Als de websitebouwer aan de slag gaat met het ontwerpen van je pagina’s, let er dan op dat de pagina indeling logische aanvoelt. Een truc die je kan helpen voor bijvoorbeeld de homepagina is de indeling van het hoofdmenu (bovenaan) te hanteren voor de indeling van je homepagina. Zo wordt de pagina logisch opgebouwd en leest het fijn voor de bezoekers. 

Gebruik persoonlijke foto’s en video’s 

Nog een belangrijke tip die ik je wil meegeven is om persoonlijke foto’s en video’s te gebruiken op je website. Veel websitebouwers vullen een website met stockfoto’s (nepfoto’s) om de website op te vullen. Het is natuurlijk veel origineler als je je eigen foto’s gebruikt. 

Heb je moeite ermee om zelf zichtbaar te zijn? Lees dan deze blog >> 

Schrijf goede en duidelijke teksten 

Een van de lastigste dingen op een website is het schrijven van goede teksten. Hier gaat veel tijd in zitten. Ik kan je aanraden om zelf aan de slag te gaan met teksten en aan je websitebouwer te vragen of hij/zij er als laatste check doorheen wilt lopen. 

Nog een paar tips om goede website teksten te schrijven: 

-denk aan wat je oplost voor de klant. Nog steeds zie ik veel teksten op websites die gaan over ik en wij. Mensen zijn (meestal) niet zo geïnteresseerd in wie het verkoopt maar meer in de resultaten of transformatie die jij kan leveren. 

-zorg dat je teksten niet in een keer schrijft. Leg de teksten even weg en kijk na 1 of 2 dagen opnieuw naar de teksten. Je zult merken dat je nog dingen kunt verbeteren. 

-schrijf actief. Dit betekent niet teveel poespas en houd de zinnen kort. Zo leest het fijner. 

Mocht je zelf teksten schrijven lastig vinden, vraag dan mij om hulp! 

Maak je website klaar voor mobiel en tablet 

Als je website klaar is, check dan nog even hoe het eruit ziet op een mobiel en op een tablet / ipad. Het is zonde als je website er prachtig uitziet op een computerscherm maar niet klopt als je op mobiel kijkt. Mocht het nog niet kloppen, vraag dan aan je websitebouwer of hij de pagina kan aanpassen naar de juiste apparaten. 

Vergeet deze belangrijke zaken niet 

Zorg ervoor dat je contactformulieren getest hebt, dan je cookiemelding werkt en dat je algemene voorwaarden op de website staan. Test zoveel mogelijk je website op verschillende apparaten en klik zoveel mogelijk aan. 

Dit waren wat mij betreft de belangrijkste onderdelen om aan te denken bij een nieuwe website. 

Ben je op zoek naar een websitebouwer voor jouw eerste website? Stuur mij dan een berichtje.

Deel deze blog

Lees meer